Col Croix Morand

Col Croix Morand

woensdag 5 juli 2017

Rit 3: Condat en Super-Besse

Warm tot zeer warm weder.
Het weder is schitterend deze week. Het blijft wolkeloos, windstil en hoge temperaturen. Hierdoor wordt het startuur met een half uur vervroegd. De gebruikelijke starten om 09.15 en 09.30 uur worden op 09.00 gelegd. Dit om de hitte van na de middag een beetje te kunnen vermijden. Alhoewel we vandaag toch een hitte tot 34° ondervonden.

Col de la Croix Saint Robert: op 1.451 meter hoogte.
Direct na de start staat er een eerste zware beklimming te wachten. Constant omhoog tijdens 28 km.
De top van de col ligt op 1.451 meter. Deze col is zeer gekend door de Govaka fietsers die 3 jaar geleden deze col 3 keer beklommen hebben. De beklimming is bij deze temperatuur een waar genoegen! Gelukkig stond op de top de eerste drankstop met de nodige verfrissingen, bananen en koekjes om de nodige extra energie te verschaffen.
Ravitailleringsploeg bezig met het middagmaal te bereiden.
Ravitaillering.
Deze service is zeer onderschat. Als fietsers komen we toe en vinden het schitterend om onze bidons bij te vullen, frisdranken en andere energievoorzieningen aan te treffen. Het werk ervoor begint reeds de avond voordien. In het hotel worden de ingrediënten afgeleverd om gaar te koken voor de middaglunch van de volgende dag. Op de fietsdag wordt voor dag en dauw het ontbijt door de begeleider, nu Dirk G., reeds naar de bakker gestapt om het nodige brood aan te komen. Vervolgens worden de dagzakken geladen en wordt er vertrokken naar een supermarkt. Deze ligt niet steeds op het parcours en moet zo snel mogelijk gevonden worden. Er is dan reeds een een lijstje klaargemaakt met hetgeen dient aangekocht te worden.
Dan snel mogelijk naar de eerste drankstop vooraleer de eersten er toekomen. Indien men tijdig deze plaats gevonden heeft, begint men met het middagmaal klaar te maken. Met 3 personen dient dit te gebeuren. Anders lukt het niet. Vervolgens op weg om een geschikte plaats te vinden om de tafels en het middagmaal klaar te zetten. Wat nog? Indien noodzakelijk naar een plaats voor de volgende drankstop. Dan is het nog niet afgelopen. Wederom naar de supermarkt voor de avond-geplogenheden. Rond 18.00 uur beginnen dan de voorbereidingen voor de avondvergadering. Dit is in het kort hoe dit in zijn werk gaat. We kunnen als fietsers deze activiteit niet genoeg appreciëren.
Tijdens het wachten voor de eerste drankstop wordt het middageten klaar gemaakt.
Op en neer over de toppen van het Massief.
Na deze drankstop fietsen we door een prachtig open landschap tussen de afgeronde toppen van het Centraal Massief. Alhoewel er geen echt zware beklimmingen te overwinnen zijn is het echt zware kost.

Wissende samenstelling.
Het unieke aan deze formule is dat men zeer soepel omgaat met de groepsindeling. Men kan zonder probleem switchen van de ene groep naar de andere groep.
Restart, nu na de middagstop.
Besse en Super-Besse.
Super Besse is een gekend ski-oord in deze streek. Besse is een oud authentiek dorpje waar er een stop gehouden wordt. Hier wordt er gesplitst, een groep gaat de Col Super Besse beklimmen met de top op 1370 meter. De andere groep rijdt verder naar Besse. Van hieruit rijden we samen met zijn allen naar St-Nectaire.

Ritinformatie:
Start 09.00 uur
Aankomst: 16.00 uur.
Temperatuur: max: 34°

Geen opmerkingen:

Een reactie posten